Корзина
152 отзыва
+380979766376
Продукти без глютену: повний список. Медична скарбниця
Контакты
Магазин Экотовары
+38097976-63-76
+38050693-75-45
Плотникова Наталья
УкраинаЛьвовская областьЛьвов Куліша 14
Карта

Продукти без глютену: повний список. Медична скарбниця

Продукти без глютену: повний список. Медична скарбниця

Продукти без глютену: повний список

 
Здорове харчування - актуальна тема сучасності. Багато дієтологів рекомендують вживати продукти, де не міститься глютен. Далі розглянемо, що ж являє собою ця речовина, в яких продуктах міститься і як впливає на організм людини.

Що таке глютен?

Глютен - органічна біосполука (складний білок, протеїн), що входить до складу багатьох злакових рослин: пшениця, жито, ячмінь, овес. Зміст зазначеної речовини в пшениці може досягати 80% від маси зерна. Концентрація глютену (клейковини) в борошні обумовлює її якість. Завдяки цій сполуці збільшується еластичність і пружність тіста, так як воно затримує СО2, утворений дріжджовими грибками, і тим самим дозволяє йому підніматися. Відомо, що цей критерій багато в чому визначає властивості хлібобулочної продукції.
У наш час глютен часто використовують в якості наповнювача в процесі виробництва різних продуктів харчування. Представлений білок підсилює смак, аромат продукту, робить його структуру більш ніжною, проявляє консервативну дію.

Біохімічна характеристика клейковини

З хімічної точки зору клейковина - несмачна пластична сіра маса. Завдяки цій властивості борошно легко перетворюється в тісто і хлібобулочні вироби. Глютен - з'єднання, до складу якого входять амінокислоти і простетичні (небілкові) групи.

Сфера застосування злакової клейковини

Глютен часто використовують при виготовленні наступних продуктів харчування:
 
  • м'ясопродукти (сардельки, сосиски, а також інші дешеві ковбасні вироби);
  • хлібобулочна продукція (печиво, макарони, пластівці, бісквіти, сухі сніданки, пряники);
  • цукерки;
  • зефір, лукум, халва, джеми;
  • напівфабрикати (вареники, сирники, пельмені, голубці, котлети, тефтелі);
  • молокопродукти (сирки, йогурти, згущене молоко, фасований сир, морозиво, дитячі молочні суміші);
  • м'ясні та рибні консерви;
  • продукти з сої;
  • крабові палички;
  • сири з цвіллю;
  • гірчиця;
  • солодка випічка (кекси, тістечка, торти, млинці, пиріжки, печиво, піца);
  • виробництво кетчупів і соусів;
  • майонез;
  • деякі лікарські препарати;
  • картопля фрі, бульйонні кубики;
  • вітамінно-мінеральні добавки.

Напої, що містять глютен

Як не дивно, клейковина входить до складу і ряду напоїв:
 
  • горілка;
  • джин;
  • пиво;
  • бурбон;
  • віскі;
  • газовані напої;
  • "Кока Кола";
  • швидкорозчинна кава;
  • какао;
  • гранульований чай;
  • "Пепсі-кола".
Харчові добавки з глютеном: E150c, E150, E150b, E150d, E160, E411, E636, E471, E953, E637, E965. Незважаючи на широке застосування вищевказаного білка, у наш час дуже популярні продукти без вмісту глютену. На упаковках продуктів він часто позначається як «гідролізований білок» або «модифікований крохмаль». У магазинах здорового харчування є продукти, що не містять глютен (список наводиться нижче). Останнім часом таку продукцію можна побачити і в деяких супермаркетах. У престижних ресторанах продукти без глютену - обов'язкова складова меню.

Шкода від вживання злакової клейковини

Деякі люди не здатні засвоювати клейковину злакових рослин. Ця патологія називається целіакією. Симптоми захворювання реєструються як у дорослих, так і у дітей. При запаленні слизової оболонки кишечника порушується засвоєння молочного цукру (лактози), знижується лактазная активність.

Ускладнення хвороби

 
Навіть мінімальні дози глютену здатні спровокувати розвиток діареї або закрепу. Сама по собі целіакія здатна викликати ряд ускладнень:
 
  • хронічний виразковий ентерит;
  • вторинний остеопороз;
  • головний біль;
  • пошкодження зубної емалі;
  • біль в суглобах;
  • проблеми з функціонуванням печінки;
  • мальабсорбція вітамінів;
  • нудота;
  • гіпоспленізм (дисфункція селезінки);
  • фіброміалгія;
  • шкірний висип;
  • лімфома, аденокарцинома кишечника;
  • безпліддя;
  • підвищена стомлюваність;
  • судомний синдром;
  • гіповітаміноз;
  • ревматоїдний артрит;
  • патологія підшлункової залози, жовчного міхура.
Враховуючи весь перелік захворювань, не дивно, що багато шукають інформацію про те, в яких продуктах немає глютену.

Глютенова ентеропатія у дітей

Аналіз статистичних даних вказує на те, що 75% дітей з діагнозом «целіакія» мають надлишкову вагу або страждають ожирінням. Основні ознаки патології пов'язані з порушенням функціонування системи травлення. Симптоматика хвороби змінюється з віком. Для немовлят характерні такі ознаки:
 
  • метеоризм кишечника;
  • хронічна діарея;
  • сильна ниючий біль в животі;
  • втрата ваги.
У дітей більш старшого віку спостерігаються такі симптоми:
 
  • закреп чи діарея;
  • затримка статевого дозрівання;
  • низький зріст;
  • мігрень;
  • відсутність координації м'язів.

Як позбутися від целіакії

Якщо ви або ваша дитина хвора на целіакію, панікувати не варто, адже вирішити цю проблему можна навіть без застосування лікарських засобів. Продукти без глютену - правильне рішення. Існують компанії, що спеціалізуються на виробництві безглютенової продукції: Dr. Shar (Італія), Finax (Швеція), Glutano (Німеччина), Moilas (Фінляндія). У наш час без особливих зусиль можна придбати продукти без глютену. Таку продукцію можна купити в інтернеті або в спеціалізованих магазинах. Ціни на продукти без глютену і лактози трохи вищі в порівнянні зі «звичайними» продуктами, але альтернативи у людей з целіакією немає.

Як правильно вибирати продукти без глютену

Зверніть увагу, що вся ця продукція має відповідне маркування. Магазин продуктів без глютену пропонує широкий асортимент високоякісного продовольства. Перш ніж купувати продукти без глютену, ретельно вивчіть їх складу. Пропоновані торговельними мережами списки можна поставити під сумнів, оскільки технологія виробництва продукції постійно змінюється.

Безглютеновая дієта

Багато запитують про те, які краще вживати продукти, що не містять глютен. Список таких товарів досить широкий, тому кожна людина може самостійно вибрати собі перелік продуктів, які їй найбільше підходять. Вибираючи безглютенову дієту, пам'ятайте, що ваш раціон повинен бути різноманітним, не обмежуйте себе 2-3 продуктами (наприклад, буряк, рис і картопля). Продукти без глютену - основа вашого харчування. Слідкуйте за тим, щоб в раціон обов'язково входили фрукти, риба, яйця, м'ясо, овочі, масло.

Аглютеновая дієта для дітей: поради для батьків

Для досягнення бажаного результату потрібно дотримуватися наступних правил:
 
  • виділіть для дитини окремий посуд, обов'язково промаркіруйте його;
  • виділіть окремиу шафку для зберігання безглютенових продуктів;
  • в процесі приготування їжі не забувайте мити руки;
  • знімаючи проби з страв, в першу чергу пробуйте страви для дитини, а потім інші;
  • всі заборонені продукти тримайте поза  межами доступу дитини;
  • не випікайте одночасно глютеновмісну і аглютенову випічку в одній духовці;
  • продукти, які викликають у вас хоч найменший сумнів, краще не давати дитині.

Продукти без глютену: список

Всі перелічені нижче продукти в чистому вигляді не містять глютен, тому їх можуть сміливо включати в свій раціон харчування люди з діагнозом «целіакія» (глютенова ентропатія). Нижче представлені найбільш популярні продукти без глютену. Список їх такий:
 
  • фрукти та овочі;
  • вершкове і рослинне масло;
  • кукурудза (органічна);
  • ваніль і ванільний екстракт (у чистому вигляді);
  • яйця;
  • натуральні рибні, молочні та м'ясні продукти харчування;
  • гречка (органічна);
  • рис;
  • картопля;
  • маїс;
  • спеції і прянощі (у чистому вигляді);
  • пшоно;
  • бобові (нут, боби, квасоля, горох, соя, сочевиця);
  • горіхи;
  • амарант;
  • турецький горох;
  • тапіока;
  • юка;
  • батат;
  • дикий рис.

Як визначити продукти без глютену

Для того щоб визначити, чи є глютен в продуктах, можна провести одну просту якісну реакцію на наявність цієї речовини. Експериментальними дослідженнями доведено, що клейковина в процесі взаємодії з розчином йоду змінює свій колір на чорний або фіолетовий. Проте виключенням в даному випадку є картопля і рис. У цих рослинах клейковина відсутня, але при взаємодії з йодом їх колір також змінюється, що пов'язано з високим вмістом крохмалю в їх тканинах.

Діагностика

Для діагностики целіакії пацієнту доведеться пройти такі процедури:
 
  • імуноферментний аналіз, виявлення специфічних антитіл у крові;
  • ендоскопія (біопсія);
  • капсульна ендоскопія.

Як самостійно діагностувати патологію

Якщо з раціону виключити на пару днів продукти без глютену, то можна визначити, чи є у вас проблеми з його перетворенням в організмі. Подальше повернення в раціон продуктів з пшениці стане показовим. Мікрофлорі кишечника потрібно як мінімум два тижні для часткового відновлення. Якщо повернення до звичайного раціону з вмістом клейковини спровокує виникнення дискомфорту і проблем з травленням - ви, швидше за все, не переносите глютен.

Патогенез

Клейковина зв'язується зі специфічними рецепторами клітин, взаємодіє з міжепітеліальними лімфоцитами і лімфоцитами власної пластинки слизової тонкого відділу кишечника. Утворені антитіла і лімфокіни ушкоджують ентероцити. У результаті деструктивного впливу гліадину на слизову оболонку вона атрофується та інфільтрується імунокомпетентними клітинами. Далі на тлі атрофії розвивається гіперплазія крипт, що провокує розвиток мальабсорбції.

Симптоми непереносимості глютену

Основні ознаки патології пов'язані з дисфункцією травної системи - метеоризм кишечника, діарея, закреп і т. д. При хронічних формах хвороби стілець стає блідим і пінистим. До вторинної симптоматики відноситься зниження імунорезистентності, загальне погіршення метаболізму речовин і зниження працездатності. Враховуючи слабку вираженість характерних ознак, діагностика патології утруднена, тому більшість пацієнтів навіть не підозрюють, що у них є проблеми з гідролізом клейковини.

Прогноз

Гіперчутливість до глютену зберігається протягом усього життя. Прогноз у хворих на целіакію, що використовують дієтотерапію, сприятливий. При розвитку резистентності до терапії він значно погіршується. При дотриманні безглютенової дієти тривалість життя збільшується. При її недотриманні рівень смертності становить приблизно 30%.

Лікування

Методи терапії спрямовані на відновлення функцій кишечника і нормалізацію маси тіла. Ключове місце в лікуванні глютенової ентеропатії займає аглютенова дієта. При необхідності пацієнту призначаються медикаменти: залізовмісні препарати, вітаміни, гормони, фолієву кислота, кальцій, сольові розчини. Відсутність позитивної динаміки при виключенні клейковини з раціону протягом 3-х місяців вказує на те, що дієта дотримується не повністю чи з порушеннями, або є супутні патології (лімфома тонкого відділу кишечника, лямбліоз, хвороба Аддісона, недостатність дисахаридази, виразковий еюніт, дефіцит мінеральних елементів в раціоні: Ca, Fe, Mg). У таких випадках проводяться додаткові діагностичні заходи для виявлення цих станів.

Профілактика

Специфічних заходів первинної профілактики захворювання не існує. Вторинною профілактикою прогресування целіакії і розвитку ускладнень є бездоганне дотримання аглютенової дієти. Жінкам з целіакією, які планують вагітність, необхідно пам'ятати про високу ймовірність викидню і ризик народження дитини з вродженими вадами розвитку.